Kollégium

Az intézmény

Címe: 9024 Győr, Baross Gábor út 51.
Telefon: 06-96/439-634

A Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégiumhoz tartozó fiúkollégiumunk nagy múltra tekint vissza, 1926 óta működik. Jelenlegi épületünkbe 2006-ban költöztünk a város kollégiumait érintő átszervezés követően.

Kollégista tanulóink 90 %-a a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola tanulója, ahol informatika szakmacsoportokban végzik a tanulmányaikat. Diákjaink szorgalma megfelelő, a tanulmányi átlag évek óta négy egész felett van.

Törekszünk a kollégium házirendjének betartatására, a tanulók viselkedési kultúrájának javítására. Abból indulunk ki, hogy a nevelés a család, az iskola és a diákotthon közös feladata. A fiatalokat igyekszünk rávenni az önnevelésre. Fontos belátniuk, hogy az önnevelés életünk végéig tartó feladat, ahol nincs még nyári vakáció sem. Az intézmény légkörét az őszinteség, a kölcsönös tisztelet és az igazságosság kell hogy áthassa. Törekvésünk, hogy a ránk bízott fiatalokkal szigorúak és következetesek legyünk az „érted haragszom, nem ellened” elv alapján. Hibáiknál, botlásaiknál lehetőséget adunk javításra, bizonyításra.

A fentiek megvalósulásának érdekében szükségesnek tartjuk, hogy a tanulók ismerjék az iskola házirendjét, vele azonosuljanak, és mindent megtegyenek azért, hogy a házirendben rögzített jogok és kötelességek megfelelő módon érvényesüljenek.

Szorgalmazzuk, hogy diákjaink társaikkal szemben legyenek elfogadóak, tiszteljék egymást, fogadják el esetenként a másságot, a különbözőséget; Önmagukkal szemben pedig: képességeiknek megfelelően tanuljanak, és végezzék a rájuk bízott feladatokat, növeljék szorgalmukat, legyen egészséges önbizalmuk.

A jutalmazásokat és büntetéseket a megfelelő szabálytudat kialakulása, az önfegyelem fejlesztése céljából alkalmazzuk.

A kollégiumvezető irányításával három tanár végzi a nevelőmunkát. 21 darab négy- illetve 2 darab hatágyas szobában helyezzük el tanulóinkat. Tisztálkodási lehetőséget a szintenként elhelyezkedő megfelelő számú közös zuhanyzók biztosítanak.

Egy nagyobb, és egy kisebb tanulószobát tudunk rendelkezésükre bocsátani. Ennek célja a tanulók szervezett felkészülésének, tanulmányaik eredményes folytatásának segítése.

Kisméretű, szegényesen felszerelt számítógépszobánk és „erősítőszobánk” van. Szabadidős tevékenység eltöltéséhez pingpongasztalt tudunk számukra biztosítani az előtérben, az udvaron kialakított kézilabdapálya pedig nagy fociderbik színteréül szolgál.

Az alagsorban található étkezőben tudják a diákok a központilag (térítés ellenében) biztosított reggelit és vacsorát elfogyasztani. A tanulók az iskolában ebédelnek. Kisméretű teakonyhánkban van lehetőség otthonról hozott vagy akár saját készítésű ételek melegítésére, főzésére, sütésére.

Kollégiumi hagyományok

  • A Jedlik Kollégiumnak sok régi hagyománya van, amelyek a közösség egybetartozását szimbolizálják. Különböző hagyományok kötődnek az egyes évfolyamokhoz.
  • A kilencedik évfolyamnak jelentős esemény a tanévnyitó ünnepség. Ilyenkor egy új korszak kezdődik az elsősök életében, a tanárok és a Diákönkormányzat tagjai fogadják Őket.
  • Nagyon fontos a Mikulás-esti kollégiumi polgárrá avatás. Ezen az estén a kilencedikesek műsorukkal köszöntik az ünnepet és a felsőbb éveseket, majd az ezt követő ajándékozás után le kell tenniük a kollégiumi esküt.
    Oklevelet kapnak, amely később is emlékezteti őket az első kollégiumi ünnepükre.
  • Nem kevésbé fontos a Kiváló kollégista avatás sem, ahol értékelik a DÖK-tagok és a tizenkettedik évfolyamosok munkáját. A jó tanulókat könyv-jutalommal, plakettel tüntetik ki. A tizenegyedikesek közül megválasztjuk az új DÖK-tagokat is.
  • Az évnek talán legfontosabb eseménye a tizenkettedikesek búcsúztatása. Ajándékba korsót és emlékkönyvet kapnak ballagásra.Emlékükre fát ültetünk, majd sor kerül a kollégiumi ballagásra, ahol jelképesen búcsút vesznek a kollégiumtól és fiatalabb társaiktól. Ezután együtt elfogyasztjuk az ünnepi vacsorát. Utána a városházán Győr város polgármestere búcsúztatja a tizenkettedikeseket. Az ünnep végén grillezés mellett felnőtté avatjuk Őket a kollégium udvarán. Így kívánunk nekik további boldog életet és sok szerencsét.

Ezek a kollégium legfőbb hagyományai, de ezen kívül még nagyon sok szokás él az itt lakó tanuló diákok között.

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Szavazás
Szeretnél programozó lenni?

Igen
Igen
0% [0 Szavazat]

Nem
Nem
0% [0 Szavazat]

Szavazatok: 0
Szavazáshoz be kell jelentkezni
Elindult: 2015. 10. 19.

Archívum